ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ

Μιγκάρδου Νεκταρία ΠΕ02

Φραντζεσκάκη Σπυριδούλα ΠΕ02

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS (Newsletter)


Newsletter # 32 - Νοέμβριος 2012



 
1

Αγαπητοί/ές φίλοι/ες,
Καθώς ο  Νοέμβριος μάς βρήκε να αναμένουμε για μια ακόμη φορά περιδεώς την εξασφάλιση της πολυαναμενόμενης δόσης, οι επι-δόσεις της χώρας μας στον περιβαλλοντικό στίβο, απογοητευτικές ως συνήθως, λίγο απασχόλησαν ιθύνοντες και κοινή γνώμη. Τι και αν και ο πλανήτης προειδοποιεί κάθε τόσο με φυσικές καταστροφές, ότι η περαιτέρω αφαίμαξή του  δε μπορεί να αποτελεί πλέον επιλογή. Η Ελλάδα, προσκολλημένη σε αδιέξοδες επιλογές, βαφτίζει επένδυση την εξόρυξη χρυσού, ανάπτυξη τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο, αξιοποίηση την περαιτέρω εκμετάλλευση και υποβάθμιση του αττικού παράκτιου μετώπου. Σε αντίστοιχα μονοπάτια εθελοτυφλίας, απέναντι στα περιβαλλοντικά κελεύσματα των καιρών, μοιάζει να βαδίζει και ο 18ος γύρος των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή που ξεκίνησε στο Κατάρ, και ο οποίος προβλέπεται να ολοκληρώνεται με μια ακόμα συμφωνία ως προς τη διαφωνία των συμβαλλόμενων μερών και ουχί  προς τον περιορισμό των παγκόσμιων εκπομπών. «Αυτή την κουλτούρα, ότι ο άνθρωπος είναι ο κυρίαρχος του πλανήτη, και ότι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο και τον διόρισε κυρίαρχο  του πλανήτη και του είπε ότι: “όλα αυτά είναι δικά σου”, την κουβαλάμε από τα γεννοφάσκια μας!» είχε πει κάποτε ο Χρόνης Μίσσιος, που μας «αποχαιρέτησε» το μήνα που πέρασε. Αν δεν απεμπολήσουμε τη νοοτροπία αυτή, αν δεν «ξαναγεννηθούμε» οι ίδιοι επανεκκινώντας μέσα μας την κοινωνική, περιβαλλοντική –με άλλα λόγια την ανθρώπινη- συνείδησή μας, τα «γεννοφάσκια» ίσως αποδειχθούν το τελευταίο ασφαλές περιβάλλον για τις γενιές που έρχονται. Την ώρα που η λάμψη των πολυκαταστημάτων, των περίτεχνων στολιδιών και της εορταστικής χλιδής τρεμοσβήνει, ας είναι η προσωπική αναγέννηση του καθενός το πιο πολύτιμο δώρο για τους γύρω του αλλά και για τον εαυτό του, η ευχή που θα ξαναδώσει στα Χριστούγεννα το πραγματικό τους νόημα.
Χρόνια πολλά και… Μείνετε μαζί μας.








Αρχές Νοεμβρίου (1/11) αποστείλαμε Δελτίο Τύπου, με το οποίο καταγγείλαμε την εκ των ενόντων «τακτοποίηση» κρίσιμων για το υδατικό μέλλον της χώρας θεμάτων, που επιχειρείται από τα αρμόδια υπουργεία, μέσω της ανάθεσης στην Εθνική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ), ρόλου ρυθμιστικής αρχής για τη διαχείριση των υδάτων.

Ανοίξαμε τα «φτερά» μας και «κελαηδάμε» πλέον και στον διαδραστικό κόσμο του twitter. Ακολουθήστε μας κατά πόδας εδώ αλλά και στο facebook και το youtube.

Από κοινού με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Mom/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συνυπογράψαμε (13/11) Δελτίο Τύπου, ενάντια στις μεθοδεύσεις που προωθούνται με το σχέδιο νόμου «Διαμόρφωση Φιλικού Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις» και στις περιβαλλοντικές εκπτώσεις, που αυτό συνεπάγεται, σε σχέση με τη διαφύλαξη του Αττικού παράκτιου μετώπου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σχολιασμός μας επί του θέματος στο πλαίσιο της σχετικής ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης.

Για μια ακόμη χρονιά ξεκινήσαμε εντατικά μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με κύριο όχημά μας το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, «Εξοικονόμηση Νερού στα σχολεία - Watersave». Παράλληλα συνεχίζονται και οι παρουσιάσεις πάνω στις θεματικές της Κλιματικής Αλλαγής και της προστασίας των Θαλάσσιων και Παράκτιων περιοχών .

Το «χρονικό μιας (ακόμη) προαναγγελθείσας δυσμενούς αναφοράς» σχολιάσαμε με Δελτίο Τύπου που εκδώσαμε (15/11), με αφορμή τη νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία επισημαίνεται η επανειλημμένη ολιγωρία της χώρας μας στην πρόοδο υλοποίησης των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΛΑΠ) στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα (ΟΠΥ).

Με αφορμή τη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στη Ντόχα, συνυπογράψαμε μαζί με 155 ακόμα οργανώσεις, δίκτυα  και πολίτες από 74 χώρες επιστολή προς τα Συμβαλλόμενα Μέρη με την οποία ζητάμε την ανάληψη ουσιαστικών δεσμεύσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.








Εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική: οι επιπτώσεις στα νερά
Οι εξορύξεις χρυσού είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ τα μέσα ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα. Ένα αμφιλεγόμενο θέμα με οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Αφενός η δυναμική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και των περιβαλλοντικών φορέων στα «αναπτυξιακά» σχέδια της κεντρικής κυβέρνησης και αφετέρου η άγρια καταστολή τους, έχουν φέρει στην ημερήσια διάταξη το θέμα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, και ιδιαίτερα της εξόρυξης χρυσού στη Β. Ελλάδα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αναγκαιότητα και χρησιμότητα τέτοιου τύπου επενδύσεων.





Το ποτήρι μισογεμάτο, τα ποτάμια άδεια
Tο 2006 ένας συνασπισμός περιβαλλοντικών οργανισμών (ΕΕΒ, WWF), παρουσίασε ένα Σχέδιο για τη διαχείριση του νερού. Η βασική αρχή του Σχεδίου αφορούσε στην «Πρόληψη και Ετοιμότητα» ώστε να διασφαλίζεται η βιώσιμη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες ανάγκες των ανθρώπινων κοινωνιών και των οικοσυστημάτων.Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε το Μάιο του 2012 ένα Σχέδιο για την προστασία των υδατικών πόρων (Water Blueprint), μια στρατηγική δηλαδή για τη διασφάλιση επαρκούς και καλής ποιότητας νερού, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.
Σφηνάκια Νερού
Η απολύμανση του νερού ύδρευσης είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση παθογόνων μικροοργανισμών από αυτό (βακτήρια, ιούς, πρωτόζωα, κλπ). Η χλωρίωση αποτελεί την πλέον δημοφιλή τεχνολογία, έχει υψηλή απολυμαντική δράση και τη δυνατότητα διατήρησης υπολειμματικών συγκεντρώσεων χλωρίου στο δίκτυο ύδρευσης (εξασφαλίζει επομένως δραστικότητα σε μεγαλύτερη απόσταση από το σημείο δοσομέτρησης). Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγεται η εμφάνιση οσμής και γεύσης στο νερό, κάτι όμως που μπορεί εύκολα να ελεγχθεί με την τοποθέτηση οικιακών φίλτρων ενεργού άνθρακα. Η λειτουργία των φίλτρων αυτών με πολύ χαμηλή ροή νερού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Σε περιπτώσεις οικισμών που δεν γίνεται χλωρίωση του νερού ύδρευσης, μπορούν να δοθούν στους κατοίκους ατομικά (οικιακά) συστήματα προστασίας, όπως φίλτρα μεμβρανών υπερδιήθησης και λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Σε επόμενα "σφηνάκια" θα παρουσιαστούν λεπτομερώς οι σημαντικότερες τεχνολογίες απολύμανσης/ καθαρισμού του νερού (οζόνωση, υπεριδήθηση, UV).

 







Πωλείται όπως είναι…πιστοποιημένο
Τα κτίρια ευθύνονται για το 40% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη. Η οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων  (Energy Performance of Buildings Directive- EPBD) στοχεύει στη μείωση και τον έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια και απαιτεί από όλα τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τους κανονισμούς και την εισαγωγή ενεργειακών συστημάτων πιστοποίησης, που κατατάσσουν τα κτίρια ανάλογα με την ενεργειακή τους απόδοση. Στο πλαίσιο αυτό μια μελέτη έχει αναπτυχθεί, με στόχο να συγκρίνει τις επιδόσεις των κρατών μελών  της ΕΕ, ως προς την εφαρμογή της οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των κτιρίων.

Η Κατάρ –α των κλιματικών διαπραγματεύσεων
Ο 18ος γύρος των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή ξεκίνησε στις 26 Νοεμβρίου στη Ντόχα του Κατάρ, με αυξημένες τις πιθανότητες να έχει την ίδια μοίρα με το ιστορικό ορόσημο που δημιούργησε η αποτυχία της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης το 2009. Ειδικά, η επιλογή του Κατάρ να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις, της χώρας δηλαδή με τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δεν χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από όσους ήλπιζαν για περαιτέρω πίεση προς μια παγκόσμια συμφωνία.

Σεισμικές έρευνες: Από τη Νορβηγία, τώρα και στη γειτονιά σας!
Ξεκίνησαν το Νοέμβριο από τη νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo - Services (PGS) οι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση ύπαρξης πετρελαιοπιθανών περιοχών στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Οι σεισμικές έρευνες αποτελούν το πρώτο βήμα για την «πολυπόθητη» εκμετάλλευση των (εάν και εφόσον υπάρχουν και είναι άξια εκμετάλλευσης) υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ελλάδας.
 

Ο «διαταράσσων» πληρώνει
Την ώρα που στην Ελλάδα προωθείται ένα συγκεντρωτικό μοντέλο συγχώνευσης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών αποδυναμώνοντας την αναπτυξιακή προοπτική των οικολογικά σημαντικότερων περιοχών της χώρας και την αειφορική αξιοποίηση του φυσικού μας  κεφαλαίου, ευρωπαίοι ερευνητές αναζητούν τους βέλτιστους τρόπους διαχείρισης του οικοτουρισμού, ώστε οι επισκέψεις των τουριστών όχι μόνο να είναι συμβατές αλλά και να συμβάλουν στην προστασία  των ειδών και των οικοτόπων τους.
Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενες περιοχές: πραγματικότητα ή ευφημισμός;
Όπως προκύπτει από την έκθεση που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) στα τέλη Οκτωβρίου, οι προστατευόμενες περιοχές καλύπτουν περίπου το ένα πέμπτο της έκτασης των 39 χωρών που συμμετέχουν σε αυτόν. Καθώς το 2012 είναι η 20η επέτειος τόσο της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα, όσο και της Οδηγίας για τους Οικοτόπους της ΕΕ, και αμφότερες, τοποθετούν τις προστατευόμενες περιοχές ως το βασικό εργαλείο για τη διατήρηση και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, η έκθεση αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη.

Νέα προσέγγιση για την αναγνώριση δεικτών ΟΔΠΖ
 

Το παράκτιο περιβάλλον αποτελεί ένα εξαιρετικά πολύπλοκο, αλλά και ευαίσθητο από οικολογικής άποψης οικοσύστημα, καθώς χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη και αλληλεπίδραση τριών βασικών στοιχείων της φύσης: της θάλασσας, της ξηράς και του αέρα. Δυστυχώς, η μεγάλη ζήτηση για χώρο και για τα φυσικά χαρίσματα της παράκτιας ζώνης, θέτει σε κίνδυνο τα εύθραυστα οικοσυστήματα, τα τοπία και τη βιοποικιλότητα, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και απειλεί τη βιωσιμότητα σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως είναι η αλιεία και ο τουρισμός. 
 







Δίκτυο Υδρο-οικολογικών σχολείων: και ξανά προς τη δόξα τραβά!

Το Δίκτυο Υδρο-οικολογικών σχολείων είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε πιλοτικά το 2010, σε τρία σχολεία της Αττικής, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος watersave, με στόχο την ουσιαστικότερη ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των σχολείων που συμμετείχαν, αναφορικά με την εξοικονόμηση νερού. Τα πολύ καλά «δείγματα γραφής» που πήραμε στη διάρκεια της διετούς λειτουργίας τους δε μας άφησαν άλλη επιλογή από το να το συνεχίσουμε δυναμικά.





Οι εθελοντές μας  σε ρόλο πρωταγωνιστή!
Η αρχική μας πρόθεση/ιδέα/εξαγγελία/δέσμευση παίρνει σιγά σιγά «σάρκα και οστά»  και οι εθελοντές μας ξεκινούν να διαδραματίζουν  πιο ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στις δράσεις και την εξωστρέφεια της οργάνωσής μας. Στην πρόσφατή συνάντησή μας έγινε πλέον ξεκάθαρο…

Stream for Change – the movie
Δείτε το video - απάνθισμα χαρακτηριστικών στιγμών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  «Νέα Γενιά σε Δράση» Stream for Change και πάρτε μια γεύση από το 9μηνο, συναρπαστικό ταξίδι του.


Βιοποικιλότητα




Η Συνέντευξη του μήνα
Με αφορμή την εκκίνηση, και φέτος, των επισκέψεών μας στα σχολεία όλης της χώρας, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω στα κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα των καιρών μας, συζητήσαμε με την κα Ευγενία Φλογαϊτη, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την μέχρι τώρα πορεία, τις μελλοντικές προκλήσεις, αλλά και την  πολιτική διάσταση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.





Οι γιορτές πλησιάζουν και οι ευχητήριες κάρτες έχουν τη τιμητική τους, ως μέσο έκφρασης των ευχών και των συναισθημάτων μας.  Την εποχή όμως της (καλώς ή κακώς) παντοκρατορίας του διαδικτύου μπορούμε να παραμερίσουμε για λίγο την παράδοση και να στείλουμε ηλεκτρονικές κάρτες, εξοικονομώντας χαρτί και κατ’επέκταση προστατεύοντας «τα δέντρα που πληγώναμε».  Στείλτε ευχές με το προσωπικό σας στυλ χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές κάρτες, video και animation και … ΔΕΝΤΡΑ ΠΟΛΛΑ!!!




YouTube - Βίντεο από αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου