ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ

Μιγκάρδου Νεκταρία ΠΕ02

Φραντζεσκάκη Σπυριδούλα ΠΕ02

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ (06-03-2013)


ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ
Στις 6-3-2013 η Ερευνητική Ομάδα του "Πράσινα Καταναλώνω και τη Φύση δεν Πληγώνω" καθώς και άλλοι μαθητές της Β' Λυκείου του σχολείου μας πήραν μέρος στη δεντροφύτευση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Περάματος (Βουρκάρι) Μεγάρων με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μεγάρων.


"Οι εντυπώσεις μας..."


  "Την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχαμε σε μια εξόρμηση με περιβαλλοντικό χαρακτήρα, κατά τη διάρκεια της οποίας φυτέψαμε πολλά καινούρια δεντράκια, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του δάσους. Μ' αυτό τον τρόπο αισθανόμαστε ενεργοί, καθώς κινητοποιούμαστε και συμβάλλουμε σημαντικά στην αναδάσωση, ενισχύοντας παράλληλα την προσπάθεια για τη μείωση της μόλυνσης στην περιοχή μας".
Kωνσταντινίδη Πηγή, "Green Water" 


  "Προγραμματισμένη δράση της Ερευνητικής μας Εργασίας ήταν η συμμετοχή στη δεντροφύτευση, που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στον υδροβιότοπο Βουρκάρι στα Μέγαρα. Πλήθος παιδιών, μαθητών αλλά και εθελοντών της Δυτικής Αττικής ξεχύθηκαν στους γύρω λόφους προκειμένου να ξαναδώσουν τη ζωή στην ξερή και καμμένη, από μια τραγική πυρκαγιά πριν από μερικά χρόνια, περιοχή. 
   Ήταν η πιο μεγάλη δεντροφύτευση που έχω πάρει ποτέ μέρος. Στο παρελθόν είχα πάρει μέρος σε μικρότερες δεντροφυτεύσεις μαζί με την ομάδα προσκόπων, το ίδιο σωστά οργανωμένες, αλλά όχι με τόσο μεγάλη συμμετοχή εθελοντών. Σίγουρα με την πρώτη ευκαιρία θα έπαιρνα ξανά μέρος σε μια τέτοια δράση, που επιφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα και σε φέρνει πιο κοντά στη φύση".
Πέππα Μαρία, "Κηπουροί της Διατροφής" 


  "Την προηγούμενη βρομάδα πήγαμε στο Βουρκάρι στα Μέγαρα, σ' ένα λόφο κοντά στη θάλασσα. Ήταν πολύ ωραία και η περιοχή αλλά και ο λόγος για τον οποίο πήγαμε εκεί -η συμμετοχή στη δεντροφύτευση- πολύ σημαντικός. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία  και είμαι πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε η ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Ήθελα πάντα  να πάρω μέρος σε μια τέτοια δράση είτε για δεντροφύτευση είτε για μάζεμα σκουπιδιών, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, μόνη μου δε θα το επιχειρούσα. 
   Είχε πολύ κόσμο και μαθητές από άλλα σχολεία της περιοχής και νομίζω πως ήταν μια από τις καλύτερες περιβαλλοντικές δράσεις που έχει διοργανώσει η Περιφέρεια Αττικής. Έχω ξαναπάρει μέρος σε τέτοιες δράσεις αλλά πολύ πιο μικρές. Προσωπικά το διασκέδασα και χάρηκα που πήρα μέρος σε μια τέτοια δράση μαζί με τις φίλες μου, αφού κάθε δεντράκι που φυτεύαμε το βαφτίζαμε κιόλας δίνοντάς του τα ονόματά μας. Ήταν, όμως, τόσα πολλά που δε μπορέσαμε να τα βαφτίσουμε όλα.
   Ελπίζω να γίνουν κι άλλες τέτοιες δράσεις, να ενημερωθούμε και να ξαναπάμε μαζί, βέβαια, με τις καθηγήτριές μας κα Φραντζεσκάκη και κα Μιγκάρδου.
   Φυτέψαμε, βαφτίσαμε, ποτίσαμε συνεργαστήκαμε και μ' άλλους μαθητές, βγάλαμε φωτογραφίες, φάγαμε μπισκότα. Αναλάβαμε να δεντροφυτεύψουμε όλη την πίσω πλευρά του λόφου. Άλλαξε όλη η διάθεσή μας με την επαφή με τη φύση...ακόμη και η ομιλία της κολλητής μου... Μακάρι να μάς δοθεί η ευκαιρία να πάμε κάποια στιγμή το καλοκαίρι  να τα ποτίσουμε, γιατί θα είναι κρίμα να πάει τόση δουλειά χαμένη".
Πάντο Κλεοπάτρα, "Πυρίμορφα Κορίτσια" 

  
"Την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013, με την ομάδα της Ερευνητικής Εργασίας πήραμε μέρος στη δεντροφύτευση που πραγματοποιήθηκε στα Μέγαρα, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησής μας σε σχέση με το δάσος και γενικότερα με το περιβάλλον. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία και βοηθήσαμε στο φύτεμα νέων δέντρων. Κυρίως όμως ήταν μια συμβολική πράξη, με την οποία ενισχύθηκε η οικολογική μας συνείδηση. Ήταν μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής που είχε σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με το περιβάλλον και την προσπάθεια για τη σωτηρία του. Αφού την πρώτη φορά δεν καταφέραμε λόγω της βροχής να πάμε, τη δεύτερη φορά τουλάχιστον είμασταν τυχεροί και καταφέραμε να φτάσουμε στον προορισμό μας".
Τριανταφυλλίδη Ηλιάνα, "Πυρίμορφα Κορίτσια" 

  
"Η δεντροφύτευση έγινε στα Μέγαρα. Συμμετείχαν πολλά σχολεία της Περιφέρειας Δυτ. Αττικής, εφόσον η Περιφέρεια ανέλαβε τη διοργάνωση αυτού του σπουδαίου γεγονότος. Στην όλη προσπάθεια συμμετείχαν και κάποιοι χορηγοί. Μ' αυτό τον τρόπο στο όλο θέμα δόθηκε άλλη διάσταση.
   Προσωπικά ήταν η πρώτη φορά που πήρα μέρος σε μια τέτοια δράση. Χαίρομαι που έγινε μια τέτοια ενέργεια, γιατί πάντα ήθελα να λάβω μέρος σε μια δεντροφύτευση. Ήταν πραγματικά ένα πολύ ωραίο μέρος και άξιζε να το ομορφύνουμε παραπάνω. Όσον αφορά στη συνεργασία, το κλίμα ήταν πολύ φιλικό και κυριαρχούσε το ομαδικό πνεύμα. Όλοι θέλαμε να γίνει μια σωστή και καλή δουλειά. Ακόμη όλοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο. Βέβαια, στο τέλος της όλης διαδικασίας οι περισσότεροι είμασταν αρκετά κουρασμένοι. Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω πως εγώ με την Αντριάνα είχαμε φτιάξει μια δική μας ομάδα. Στην αρχή είχαμε φυτέψει μόνο τέσσερα δέντρα, αλλά αφού κάναμε διάλειμμα για να κολατσίσουμε -υπέροχα μπισκοτάκια- και ξεκουραστήκαμε (από τι;), στη συνέχεια βάλαμε στόχο να δουλέψουμε. Έτσι κι έγινε και μιας και το 'χαμε πάρει απόφαση, μετά το διάλειμμα φυτέψαμε γύρω στα 30 με 35 δεντράκια. Στην πραγματικότητα είχαμε κουραστεί και θέλαμε να γυρίσουμε στο σπίτι μας, γιατί αν δεν τέλειωνε ο λόφος δεν υπήρχε περίπτωση να γυρίσουμε..."
Ζύκα Τζένη, "Girls on Air" 

  
"Στις 6 Μαρτίου 2013 με την ομάδα της Ερευνητικής μας Εργασίας επισκεφτήκαμε τα Μέγαρα, με σκοπό να ευαισθητοποιηθούμε σε περιβαλλοντικά θέματα.
   Έτσι, λοιπόν, πήραμε μέρος σε μια προγραμματισμένη και οργανωμένη δεντροφύτευση. Υπήρχαν σχολεία απ' όλη τη Δυτική Αττική και βοήθησαν σ' αυτό το μεγάλο έργο. Πιστεύω πως αυτή η δράση ήταν πολύ σημαντική, γιατί βοηθήσαμε κι εμείς για να γίνει κάτι αξιόλογο και κάναμε και μια καλή πράξη. Φυτέψαμε, λοιπόν, δεντράκια κι έτσι δώσαμε ζωή σε μια περιοχή που είχε καταστραφεί. Ήταν μια πολύ καλή και δημιουργική δραστηριότητα που μάς δημιούργησε πολλούς προβληματισμούς. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε κάτι τέτοιο και θα προσπαθήσω  να ξαναπάρω μέρος σε μια ανάλογη δράση".
Πολυκρέτη Αγγελική, "Κηπουροί της Διατροφής"

  
"Την Τετάρτη 6 Μαρτίου με την ομάδα της Ερευνητικής Εργασίας συμμετείχαμε στη δεντροφύτευση που οργάνωσε η Νομαρχία Αττικής σε λόφο των Μεγάρων. Συγκεντρωθήκαμε, λοιπόν -και μαζί μας ήρθαν και μαθητές από άλλα τμήματα- και ξεκινήσαμε από το πρωί για να φτάσουμε νωρίς. Εκεί, υπήρχαν μαθητές από άλλα σχολεία που είχαν ήδη ξεκινήσει τη δεντροφύτευση. Οι υπεύθυνοι της δράσης μάς έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες, ώστε να φυτέψουμε σωστά τα δέντρα που υπήρχαν κοντά στις ήδη ανοιχτές τρύπες. Στη συνέχεια, μάς έδωσαν γάντια, μπλουζάκια, φτυάρια και ποτιστήρια. Εγώ μαζί με την Κλεοπάτρα ξεκινήσαμε αρχικά μόνες να φυτεύουμε. Αργότερα, όμως, συνεργαστήκαμε και με άλλα παιδιά. Φαίνονταν όλοι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Όλοι συνεργαστήκαμε εξαιρετικά.
   Εγώ, προσωπικά, συμμετείχα για πρώτη φορά σε μια τέτοιου είδους δράση και, αν και αρχάρια, κατάφερα να φυτέψω γύρω στα 15 δέντρα. Σε κάποια απ' αυτά μάλιστα δώσαμε και ονόματα. 
   Μετά από κάποια ώρα είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα διάλειμμα και να απολαύσουμε κάτι υπέροχα γλυκά μπισκοτάκια κι αλμυρά κρακεράκια. Ευτυχώς υπήρχε άφθονο νερό! Η κυρία Μιγκάρδου με τη φωτογραφική μηχανή απαθανάτιζε τις στιγμές, ενώ η κυρία Φραντζεσκάκη είχε αναλάβει να φυτέψει κάποια δέντρα.
   Αυτό, πάντως, που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το γεγονός ότι όλοι ήταν πολύ οργανωμένοι και υπήρχε μεγάλη συμμετοχή κι ενδιαφέρον απ' όλους. Ήταν μια μέρα που διασκέδασα με τους φίλους μου, βοηθώντας στην αναδάσωση του καμμένου λόφου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όποτε δοθεί η ευκαιρία, θα ξαναπάρω σίγουρα μέρος σε μια ανάλογη δράση"!
Πένγκου Κατερίνα, "Πυρίμορφα Κορίτσια" 

  
"Την προηγούμενη εβδομάδα πήγαμε με την ομάδα της Ερευνητικής Εργασίας για δεντροφύτευση στα Μέγαρα. Εκεί, εγώ και η ομάδα μου φυτέψαμε πολλά δέντρα. Επίσης, υπήρχαν και μαθητές από άλλα σχολεία της περιοχής για να βοηθήσουν. Κατά τη γνώμη μου, αυτή μας η δράση ήταν πολύ σημαντική και ευχάριστη. Όταν τελειώσαμε, ένιωσα πολύ περήφανη και ενθουσιασμένη".
Παπαχαραλάμπους Μαργαρώ, "Green Water" 


  
"Η προγραμματισμένη δράση της δεντροφύτευσης πραγματοποιήθηκε στις 6-3-2013 και ημέρα Τετάρτη στο Βουρκάρι Μεγάρων. Προσωπικά, καθώς τέτοιου είδους εξορμήσεις με ενδιαφέρουν, το απόλαυσα και ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Από τη στιγμή που αποβιβαστήκαμε από το πούλμαν προχωρήσαμε λιγάκι και στη συνέχεια μάς μοίρασαν κάποιες μπλούζες με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουμε για να μη λερωθούν τα ρούχα μας και, επιπλέον, για να θυμόμαστε κάτι από εκείνη τη μέρα. Στη συνέχεια, το πλήθος των συγκεντρωμένων παιδιών ξκεκίνησε τη διαδικασία της δεντροφύτευσης με την παραλαβή των δενδρυλίων και το άνοιγμα λάκκων, έτσι ώστε να μπει το δέντρο και να καλυφθεί με χώμα. Κατά τη διάρκεια της δεντροφύτευσης μάς προσέφεραν κάποια μπισκότα και μπουκαλάκια με νερό. Πρέπει να τονιστεί ότι ήταν η πρώτη μου φορά που επειχείρισα να συμμετέχω σε τέτοιου είδους οικολογική εξόρμηση και γι' αυτό ήμουν κάπως επιφυλακτικός. Ωστόσο, η δεντροφύτευση ήταν μια πολύ δημιουργική εμπειρία και κατάλαβα πως με τη σωστή συνεργασία και καλή διάθεση όλα γίνονται"!
Φάνης Γιάννης, "Κηπουροί της Διατροφής"

  
"Στις 6/3/2013 μέρα Τετάρτη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δεντροφύτευση στην περιοχή των Μεγάρων.
   Ως πρώτη μου εντύπωση, καθώς δεν είχα πάρει μέρος σε κάτι ανάλογο μ' αυτό, ήταν η περιέργεια και ο θαυμασμός.
   Μεταφερθήκαμε εκεί με πούλμαν. Αφού φτάσαμε στον προορισμό μας, πήραμε μπλουζάκια αναμνηστικά της εκδήλωσης και γάντια για να μη λερωθούμε με τα χώματα. Στο τέλος τα γάντια αυτά τα αφήσαμε για τους επόμενους  που θα έρχονταν να φυτέψουν κι αυτοί με τη σειρά τους. 
   Έπειτα πήραμε τα δεντράκια που ήταν για φύτεμα. Υπήρχαν έτοιμες λακούβες, στις οποίες τοποθετούσαμε προσεκτικά το δέντρο και ρίχναμε το χώμα ώστε να καλυφθεί.
   Συνολικά φύτεψα 12 δεντράκια, κάτι για το οποίο είμαι απόλυτα ικανοποιημένη. Αργότερα, αφού είχαμε τελειώσει με τη δεντροφύτευση, μάς έδωσαν κάποια σνάκς για να φάμε και να ξεκουραστούμε. 
   Έκατσα σε μια πέτρα, που έμοιαζε με βράχο που ξέβρασε η θάλασσα. Ο ήλιος έλαμπε, τα πουλιά κελαηδούσαν κι εκεί ήταν που κατάλαβα τη γαλήνη, την ευεξία και την ευφορία που χαρίζει απλόχερα η επαφή με τη φύση. Ένιωσα πλήρης και πραγματικά ευτυχισμένη που βοήθησα σ' αυτό το έργο. Επίσης, θέλω να πω ότι είμαι περήφανη για τις καθηγήτριές μας, οι οποίες είναι γεμάτες ζωντάνια και δημιουργικότητα και μάς προσφέρουν την ευκαιρία για συμμετοχή σε διάφορες ποιοτικές δραστηριότητες". 
Κυπριώτου Αγγελική, "Girls On Air" 

  
"H μέρα της δεντροφύτευσης  στα Μέγαρα ξεκίνησε με ενθουσιασμό και καλή διάθεση. Αν και άργησε λίγο το πούλμαν που θα μάς πήγαινε στον προορισμό μας, δε λυπηθήκαμε! Όταν φτάσαμε στα Μέγαρα αντικρύσαμε τη θάλασσα και το βουνό και νιώσαμε το καθαρό, φρέσκο αεράκι να δροσίζει τα πρόσωπά μας. Δεν είχα ξαναπάει σε δεντροφύτευση, ήταν η πρώτη μου φορά και το διασκέδασα! Φυτέψαμε κάποια δέντρα και βγάλαμε φωτογραφίες. Ύστερα τα ποτίσαμε κιόλας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Οι διοργανωτές μάς κέρασαν μπισκότα και νερά και, επίσης, μας έδωσαν ένα αναμνηστικό φανελάκι. Γενικότερα, ήταν μια ευχάριστη μέρα και προσφέραμε τη βοήθειά μας για την προστασία της φύσης".
Σπανακάκη Κωνσταντίνα, "Green Water" 

  
"Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε μια τέτοια δράση. Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας να οργανώσει δεντροφύτευση ήταν πολύ καλή. Ευαισθητοποιηθήκαμε και ήρθαμε σε επαφή με τη φύση. Ήταν μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη. Όμως κανείς δε θα τα κατάφερνε μόνος του. Η ομαδικότητα και η συνεργασία ήταν καθοριστική. Ο ένας βοηθούσε τον άλλο με τον τρόπο του. Κάποιοι έφερναν χώμα, άλλοι έφερναν νερό με το ποτιστήρι. Δε θα είχαμε καταφέρει τίποτα χωρίς την αλληλοβοήθεια. Επίσης, υπήρχε καλή οργάνωση από την πλευρά της Περιφέρειας. Πούλμαν του Δήμου Μεγάρων μάς μετέφερε στον τόπο που έγινε η δεντροφύτευση. Όταν φτάσαμε εκεί, μάς μοίρασαν γάντια και T-shirt με το σχετικό λογότυπο, ενώ δεν κουραστήκαμε ν' ανοίξουμε λάκκους ή να μεταφέρουμε τα φυτά. Όλα ήταν στη θέση τους από πριν και γι' αυτό καταφέραμε και φυτέψαμε αρκετά δεντράκια. Ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον να μου δοθεί η ευκαιρία να πάρω μέρος πάλι σε κάτι παρόμοιο".
Ταχταράς Γιώργος, "Green Water" 

  
"Φύτεψα για πρώτη φορά στη ζωή μου δέντρα. Είχε πολύ πλάκα. Εγώ μαζί με τη φίλη μου τη Τζένη φυτέψαμε πάνω από 30 δεντράκια. Βρήκα και σκουληκάκια στο χώμα και προσπάθησα να τρομάξω τα άλλα παιδιά. Δεν ήταν πολύ σκληρή η δουλειά, αλλά διασκεδαστική. Ο καιρός ευτυχώς ήταν πολύ καλός με ήλιο και ζέστη. Η θέα ήταν καταπληκτική. Είμασταν κοντά στη θάλασσα και γύρω ήταν λόφοι. Το μέρος μου θύμισε πολύ το σπίτι μου στη Ρουμανία. Δάσος, θάλασσα, βουνά, ο καλύτερος συνδυασμός για μένα. Ένιωσα υπέροχα και ελπίζω ότι θα ξαναγίνει κάτι ανάλογο".
Ντραγκάν Αντρέεα, "Girls On Air" 

  
"H πρώτη περιβαλλοντική δράση που συμμετείχε η ομάδα μας ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Πριν από λίγα χρόνια το δάσος στα Μέγαρα είχε καεί και εμείς εργαστήκαμε για την αναδάσωσή του. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους μαθητές του σχολείου μας και για μένα μια φανταστική, αξέχαστη εμπειρία επίσης. Η αίσθηση της ικανοποίησης ήταν διάχυτη σε όλους και ειδικά κατά τη διάρκεια της δεντροφύτευσης και του ποτίσματος των φυτεμένων πια δέντρων. Φυσικά, υπήρχαν και κάποια απρόοπτα...όπως λυσσασμένα έντομα που διψούσαν για ανθρώπινο αίμα... Γενικά, πάντως, η  όλη εμπειρία θα μάς μείνει αξέχαστη".
Τελίδου Χριστίνα, "Κηπουροί της Διατροφής" 

  
"Στις 6/3/2013 πήγαμε στα Μέγαρα για δεντροφύτευση. Ήταν κάτι που ήθελα πολύ να κάνω κάποια στιγμή και χάρηκα πάρα πολύ που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Πέρασα πολύ ωραία και ήταν αρκετά δημιουργικά. Ήταν πολύ σημαντική εμπειρία το να φυτεύεις δέντρα, ξέροντας πως κάποια στιγμή θα μεγαλώσουν κι ύστερα από χρόνια θα δημιουργηθεί ένα δάσος. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να ξέρεις πως έχεις συμβάλει σε μια τόσο σημαντική δράση. Επιπλέον, τώρα μπορώ να φυτέψω και στο σπίτι μου κάποια φυτά, αφού μέσα απ' αυτή τη διαδικασία έμαθα να φυτεύω με το σωστό τρόπο. Ελπίζω να μου ξαναδοθεί η ευκαιρία να κάνω πάλι κάτι τέτοιο, γιατί θα μου δώσει μεγάλη χαρά"!
Πλεξίδα Μαριόλγα, "Green Water" 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου