ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ

Μιγκάρδου Νεκταρία ΠΕ02

Φραντζεσκάκη Σπυριδούλα ΠΕ02

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ" ΜΑΣ


ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΏΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  
   Οι λόγοι οι οποίοι με ώθησαν στην επιλογή της συγκεκριμένης Ερευνητικής Εργασίας ήταν πολλοί και διάφοροι. Αρχικά, συγκρίνοντάς τη με τις υπόλοιπες Ερευνητικές Εργασίες, που προγραμμάτισε για φέτος το σχολείο μου, μού φάνηκε ως η πιο ενδιαφέρουσα κι εκείνη με την οποία θα μπορούσα, κατά τη γνώμη μου, να εργαστώ ευκολότερα. Έπειτα, ήθελα ως μαθητής να ασχοληθώ με ένα θέμα που έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητά μου αλλά και με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μου. Μέσα απ' αυτή την Ερευνητική Εργασία, επίσης, θα μπορέσω να εξοικειωθώ  με την ιδέα της "Πράσινης Κατανάλωσης", θα αποκτήσω οικολογική καταναλωτική συμπεριφορά και στάση ζωής και, τέλος, θα πάρω μέρος σε δράσεις και πρωτοβουλίες για την επίλυση ανάλογων ζητημάτων.

ΚΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ 
   Ο άνθρωπος είναι ένα από τα πολλά αλληλεπιδρώντα πλάσματα του οικοσυστήματος. Με την κακή διαχείριση του περιβάλλοντος έχει αποκτήσει την ικανότητα να επιφέρει μεγάλες μεταβολές στα οικοσυστήματα. Στο περιβάλλον διαπιστώνεται αυξανόμενη παρουσία αζωτούχων ενώσεων σε διάφορα τμήματά του, όπως τμήματα της ατμόσφαιρας. Πρόκειται για μια εκτεταμένη ρύπανση του περιβάλλοντος που μοιάζει με "ανεξέλεγκτο πείραμα" βελτίωσης του κλίματος.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
   Τις διαροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων τις χαρακτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξαγόταν η  ελληνική γεωργική δραστηριότητα. Θεμέλιο τους ήταν η λεγόμενη "μεσογειακή τριάδα": σιτάρι, λάδι και κρασί. Στη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων συναντούμε τα δημητριακά, ζεία και σε περιπτώσεις ανάγκης μείγμα κριθαριού με σιτάρι, από το οποίο παρασκευαζόταν ο άρτος. Με το σιτάρι που χρησιμοποιείται σήμερα οι αρχαίοι τάιζαν τα ζώα. Τα δημητριακά συνοδεύονταν συνήθως από οπωροκηπευτικά (λαχανικά, κρεμμύδια, φακές ή ρεβύθια). Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών σχετιζόταν με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά και με το αν κατοικούσε στην πόλη, στην ύπαιθρο ή κοντά στη θάλασσα. Οι Έλληνες κατανάλωναν ιδιαιτέρως τα γαλακτοκομικά και, κυρίως, το τυρί. Το βούτυρο ήταν γνωστό, αλλά αντί αυτού γινόταν χρήση κυρίως του ελαιολάδου. Το φαγητό συνόδευε κρασί (κόκκινο, λευκό ή ροζέ) αναμεμειγμένο με νερό.
(Πηγή: el.wikipedia.org) 

TΡΟΦΙΜΑ ΩΣ ΦΑΡΜΑΚΑ
   Μπορεί να μην το γνωρίζουμε, αλλά πολλές από τις τροφές που ο καθένας μας καταναλώνει καθημερινά έχουν και κρυφές θεραπευτικές ιδιότητες. Εξέχουσα θέση στην αρωγή προς την ιατρική κατέχουν πολλά φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, βότανα κ.ά., που έχουν τον εγκωμιαστικό χαρακτηρισμό "super foods" (Ιπποκράτειος Διατροφή).
(Πηγή: el.wikipedia.org) 

ΦΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ("Κηπουροί της Διατροφής")







Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΠΕΛΕΞΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
   Στην καθημερινή μου ζωή γενικότερα είμαι προσεκτική στον τρόπο που καταναλώνω το νερό, διότι είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές της ζωής και είναι πλέον λιγοστό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Έχουμε βέβαια ευθύνη και υποχρέωση να το διαχειριζόμαστε σωστά και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για εξοικονόμησή του. Επέλεξα να εργαστώ σε μια ομάδα με θέμα το νερό, επειδή είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση και η εκτίμηση της αξίας του  στην ύπαρξη της ζωής και της υγείας. Γενικότερα είναι ένα αγαθό που αποτελεί βασικό στοιχείο της φύσης, όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τη χλωρίδα και την πανίδα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
   Σήμερα, είναι φυσικό το νερό να θεωρείται σαν κάτι δεδομένο. Αρκεί κανείς ν' ανοίξει τη βρύση και θα έχει στη διάθεσή του άφθονο. Αυτό συμβαίνει διότι ζούμε σε έναν πλανήτη, του οποίου η επιφάνεια κατά τα 2/3 ή και περισσότερο καλύπτεται από νερό. Έτσι, είναι γεγονός ότι η "ψευδαίσθηση της αφθονίας" δεν επιτρέπει εύκολα να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι δηλαδή με την πάροδο του χρόνου το νερό τείνει να μετατραπεί σε ένα "αγαθό εν ανεπαρκεία". Το γεγονός ότι τα πρώτα προβλήματα ανιχνεύονται συνήθως στις περισσότερο "ευαίσθητες και ευάλωτες" περιοχές του πλανήτη δε θα 'πρεπε να λειτουργεί καθησυχαστικά, αφού όχι μόνο επιβεβαιώνει την ύπαρξη του προβλήματος, αλλά και προειδοποιεί για το μέγεθος της επερχόμενης απειλής. Το νερό δεν είναι μόνο απαραίτητο για τη διατήρηση της ίδιας της ζωής, αλλά και για ένα μεγάλο πλήθος σημαντικών δραστηριοτήτων του ανθρώπου, ξεκινώντας από τη γεωργία μέχρι τη βιομηχανική ανάπτυξη, τον τουρισμό και την παραγωγή ενέργειας. Έτσι, έχει προκληθεί ρύπανση του περιβάλλοντος, αφού το νερό καταναλώνεται με διαφορετικούς τρόπους και ύστερα μεγάλο ποσοστό του χρησιμοποιημένου νερού επιστρέφει στη φύση επιβαρυμένο. Η αύξηση του πληθυσμού, τέλος, που ισοδυναμεί με αύξηση των αναγκών σε νερό, αυξάνει κατά συνέπεια και τη σπατάλη του.

ΣΠΑΝΑΚΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ("Green Water")







ΝΕΡΟ
    Το λεγόμενο "νερό" στη δημοτική ή "ύδωρ" στην αρχαία ελληνική και καθαρεύουσα ή ακόμα και "οξιδάνιο" κατά τη χημική ορολογία είναι η περισσότερο διαδεδομένη χημική ένωση στην επιφάνεια της γης και είναι απαραίτητη σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής στον πλανήτη μας. Πήρε το όνομά του από τη βυζαντινή φράση "νεαρόν ύδωρ", το οποίο σήμαινε "φρέσκο νερό". Η φράση με τη σειρά της προέρχεται από την αρχαία ελληνική φράση "νήριον ύδωρ". Το νερό είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή. Ο οργανισμός του ανθρώπου χρειάζεται νερό για κάθε λειτουργία του. Κάποιος μπορεί να επιβιώσει  μέχρι έξι εβδομάδες χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, όμως, η επιβίωση είναι δυνατή για μερικές μόνο μέρες. ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΩΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ!
(Πηγές: 
www.slideshare.net
solon.org.gr.
el.wikipedia.org)
ΤΑΧΤΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ  ("Green Water")






ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
   Η "πράσινη κατανάλωση" είναι ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα της εποχής μας, καθώς η ρύπανση του πλανήτη είναι ένα από τα πλέον σοβαρά θέματα που απασχολούν όλο τον κόσμο. Γι' αυτό το λόγο μάλιστα έχουν ιδρυθεί και εκατοντάδες οργανώσεις που ασχολούνται με περιβαλλοντικά ζητήματα. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως η συμμετοχή μας και η ενημέρωσή μας, ακόμη και η δραστηριοποίησή μας, για ανάλογα θέματα, μάς κάνει πιο συνειδητοποιημένους πολίτες. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που επέλεξα ν' ασχοληθώ μ' αυτή την Ερευνητική Εργασία φέτος.

ΖΥΚΑ ΤΖΕΝΗ ("Girls On Air") 






ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
   Ο λόγος για τον οποίο επέλεξα τη συγκεκριμένη Ερευνητική Εργασία είναι επειδή αρχικά μου άρεσε ο τίτλος της περισσότερο από τους τίτλους των υπολοίπων Ερευνητικών Εργασιών που πρότεινε το σχολείο μου για φέτος. Επίσης, μ' ενδιαφέρουν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την "πράσινη κατανάλωση" και θα ήθελα ν' ασχοληθώ και με την ανακύκλωση. Τέλος, σημαντικό ρόλο στην επιλογή μου έπαιξε και η συνεργασία των δύο συντονιστριών καθηγητριών, καθώς μάλιστα με τη μία από τις δύο είχα ξανασυνεργαστεί σε Ερευνητική Εργασία πέρισυ.

ΚΟΥΜΑΡΑΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ("Girls On Air")







ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΛΕΞΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
   Ο βασικός λόγος που επέλεξα αυτή την Ερευνητική Εργασία είναι, επειδή το θέμα της έχει να κάνει με τη φύση, το περιβάλλον και, γενικά, με την προστασία τους. Ήταν, λοιπόν, το μόνο θέμα που με προσέλκυσε ώστε να το επιλέξω από τις υπόλοιπες προτεινόμενες Ερευνητικές Εργασίες, τις οποίες δε βρήκα και τόσο ενδιαφέρουσες.
   Το περιβάλλον και, γενικά, η φύση ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε ένα θέμα με ενδιαφέρον και  γι' αυτό θέλησα ν' ασχοληθώ περισσότερο μ' αυτό. Θέλησα, επίσης, να μοιραστώ τις γνώσεις που ήδη έχω γι' αυτό το θέμα, αλλά και να μάθω περισσότερα πράγματα καθώς και τρόπους για την προστασία του.
   Η οικογένειά μου κι εγώ είμασταν πάντα υπέρ της ανακύκλωσης και της "πράσινης κατανάλωσης" και προσπαθούμε πάντα να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σε σχέση μ' αυτά τα ζητήματα.
   Τέλος, θα 'θελα να προσθέσω πως μου αρέσει να δουλεύω σε μια ομάδα, να ψάχνω για πληροφορίες και, γενικά, να κάνω ο,τιδήποτε περνάει απ' το χέρι μου για να επιτύχει όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή η Ερευνητική Εργασία -"Πράσινα Καταναλώνω και τη Φύση δεν Πληγώνω"- με τις αγαπημένες συντονίστριες καθηγήτριές μας.

ΚΥΠΡΙΩΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ("Girls On Air") 








ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
   Επέλεξα ν' ασχοληθώ μ' αυτή την Ερευνητική Εργασία, γιατί πιστεύω πως είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε για την "πράσινη κατανάλωση". Θα μάθουμε μ' αυτή την Εργασία τι πρέπει να καταναλώνουμε και τι όχι καθώς και τον τρόπο που πρέπει να καταναλώνουμε.
   Πιστεύω, επίσης, πως αυτή η Εργασία θα μάς βοηθήσει να μάθουμε για την ανακύκλωση των διαφόρων πραγμάτων και για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε χρήσιμα πράγματα από υλικά που διαφορετικά θα πετούσαμε.
     Νομίζω, τέλος, πως, αφού η λέξη "πράσινη" υπάρχει στον τίτλο του θέματος, θα ασχοληθούμε με τη φύση, ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, καθώς βλέπουμε πως η φύση σιγά σιγά αρχίζει να καταστρέφεται. Συνεπώς, αν η "πράσινη κατανάλωση" μπορεί να βοηθήσει στη σωτηρία της φύσης, θα μπορέσουμε κι εμείς που θ' ασχοληθούμε μ' αυτή να βοηθήσουμε στη σωτηρία της.

ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ("ΠΥΡΙΜΟΡΦΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ") 







 "ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ"
   Η "πράσινη κατανάλωση" και η προστασία του περιβάλλοντος είναι δύο ανάλογες δραστηριότητες. Ο πολίτης-καταναλωτής είναι υπεύθυνος για την προστασία του περιβάλλοντος και μπορεί να την πετύχει κάνοντας κάποιες περισσότερο υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές.
   Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν πόσο οι επιλογές τους επηρεάζουν τον πλανήητη μας. Επομένως, εμείς μέσα από την Ερευνητική Εργασία "Πράσινα Καταναλώνω και τη Φύση δεν Πληγώνω" αυτό επιδιώκουμε: την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων. Και φυσικά θ' ασχοληθούμε με την "πράσινη κατανάλωση", την ενέργεια, τους φυσικούς πόρους, που αντλούμε καθημερινά απ' τη φύση και κοντεύουν να εξαντληθούν, ακόμη και με τη γεωργία, αλλά και με το νερό που είναι, επίσης, πολύ σημαντικό.
   Επέλεξα, λοιπόν, αυτή την Ερευνητική Εργασία γιατί πιστεύω πως είναι στο χέρι μας η σωτηρία του πλανήτη μας. Επίσης, πιστεύω πως είναι πολύ καλό να παίρνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, ειδικά όταν αυτές είναι για το καλό το δικό μας, των παιδιών μας αλλά και του πλανήτη μας.

ΠΑΝΤΟ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ("ΠΥΡΙΜΟΡΦΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ")










"ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ"
   Το θέμα της "πράσινης κατανάλωσης" έχει απασχολήσει αρκετούς ανθρώπους, οι οποίοι κάνουν καταναλωτικές επιλογές που επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον. Γι' αυτό έχουν δημιουργηθεί διάφορες ομάδες και οργανώσεις που έχουν στόχο την προώθηση της "πράσινης κατανάλωσης".
   Η επίτευξη του στόχου αυτού προϋποθέτει πολίτες ενημερωμένους, ευαισθητοποιημένους και πάνω απ' όλα ενεργούς.
   Η ιδανικότερη, λοιπόν, αρχή για την ενασχόληση με περιβαλλοντικά ζητήματα θα ήταν, πιστεύω, η διερεύνησή τους μέσα από μια συγκεκριμένη Ερευνητική Εργασία, όπως αυτή που θα εκπονήσουμε φέτος. Έτσι θα ενημερωθούμε κατ' αρχάς κι έπειτα θα οδηγηθούμε και σε πράξεις, ώστε να συμβάλουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών και στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

ΠΕΝΓΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ  ("ΠΥΡΙΜΟΡΦΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ")







Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
   Ο λόγος που επέλεξα τη συγκεκριμένη Ερευνητική Εργασία είναι ότι θέλω να μάθω περισσότερα πράγματα για την "πράσινη κατανάλωση" και να συμβάλω κι εγώ σ' αυτή.

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ Η ΥΠΟΟΜΑΔΑ ΜΑΣ
α) Προβλήματα σχετικά με την ενέργεια.
β) Συμβατικές πηγές ενέργειας: Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, γαιάνθρακες, πυρηνική ενέργεια.
γ) Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, γεωθερμική, υδραυλική, βιομάζα, ενέργεια από τη θάλασσα).

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΗΛΙΑΝΑ ("ΠΥΡΙΜΟΡΦΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου